Odcedzam groszek z puszki i łączę go ze zdrowym składnikiem. Tak robię pyszny dodatek do obiadu
Do każdego dania obiadowego warto podać surówkę, sałatkę lub gotowane warzywa. Wraz z nimi nasz organizm otrzyma porcję wartościowych składników, a cały posiłek zyska na smaku i atrakcyjności. Jednak czasami brakuje nam pomysłu na to, co można zaserwować do obiadu. Dlatego podsuwam wam pomysł na pyszny dodatek, na przygotowanie którego wystarczy 5 minut. Robię go w zasadzie z groszku z puszki i jednego bardzo zdrowego składnika.
Wartość odżywcza groszku konserwowego
Groszek konserwowy to jeden z najpopularniejszych warzywnych przetworów z puszki. Jest wprost stworzony do sałatek, bo nie tylko wzbogaca ich smak, ale też podnosi atrakcyjność potrawy. Na dodatek zwiększa wartość odżywczą sałatek. A to dlatego, że warzywo to stanowi bardzo dobre źródło białka roślinnego i błonnika. Dostarcza nam też witamin C i K, kwasu foliowego oraz potasu. Jest to więc produkt, który działa wzmacniająco i odżywczo na nasz organizm.
Jak zrobić sałatkę z groszku i ogórka kiszonego?
Sałatka z groszku konserwowego i ogórka kiszonego należy do jednych z najprostszych. Nie jada się jej jednak na przekąskę, a raczej serwuje do obiadu. Dodatek ten ma pełen smak i jest błyskawiczny w przygotowaniu. Oprócz podstawowych składników warto dorzucić do niego cebulę, natkę pietruszki i majonez.
Przepis: Sałatka z groszku i ogórka kiszonego
Sałatka do obiadu z groszku konserwowego i ogórka kiszonego
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówGroszek konserwowy dokładnie osącz z zalewy. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w misce. Dodaj do nich majonez, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do jakich dań obiadowych pasuje sałatka z groszku i ogórka kiszonego?
Sałatka z groszku konserwowego i ogórka kiszonego będzie stanowić doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Przede wszystkim będzie ona pasować do potraw mięsnych i z drobiu. Zwłaszcza tych, które są mało wyraziste w smaku i dość suche, np. do mięs pieczonych. Dodatek ten błyskawicznie uzupełni te braki i sprawi, że obiad zyska na smaku.